Σάββατο, 7 Αυγούστου 2010

όχι άλλο κάρβουνο!

Όχι, δεν το ρίξαμε στον παλιό κινηματογράφο. Ούτε ακούμε ρεμπέτικα τύπου "καίγομαι καίγομαι". Βλέπουμε πραγματικές φωτιές και πραγματικά κάρβουνα. Ειδικά στη Σάμο.

Για τις φωτιές έχουμε ξαναμιλήσει. Και αυτό που λέγαμε, ότι:
"είμαστε τρία μέτρα από τη φωτιά ύψους πέντε μέτρων με μια τσάπα στο χέρι, ενώ στο καφενείο έβαζαν στοιχήματα αν θα φτάσει η φωτιά στα σπίτια", [1]
δεν είναι σχήμα λόγου, είναι πραγματικότατη κυριολεξία. Θα ήταν αναίτιο να επαναναφερθούμε στον ρόλο που παίζει το φαντασιακό της ανάπτυξης σε αυτή την κατάντια, ειδικά όταν ο άνθρωπος παρουσιάζεται ως εξωφυσικός παράγοντας (εκτός της φύσης/περιβάλλοντος).Αλλά εκτός από το πανέμορφο φαράγγι του Κακοπέρατου (και άλλα καταπράσινα μέρη), μας κάηκε και το μυαλό πάλι. Αιτία είναι η έρευνα «Εγκληματικότητα των Εμπρησμών- Σάμος αγροτοδασικές πυρκαγιές 2000-2010», που συνέταξε ο υποστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος και νομικός Ανδριανός Γκουρμπάτσης.
"οι καταστροφές στο νησί είναι τεράστιες, είναι το πλέον πυρόπληκτο της χώρας. Οπως και στην πρόσφατη μεγάλη φωτιά, οι εμπρηστές φαίνεται δυστυχώς πως ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους..." [2]
Αφού σημειώνει ότι η Σάμος έχει τη μεγαλύτερη έκταση καμμένων εκτάσεων από όλα τα υπόλοιπα νησιά, σημειώνει ότι έχει και τους πιο καμμένους κατοίκους (σε πείσμα όλων όσων σας είπαν για την, κατά τ' άλλα συμπαθέστατη, σαμιώτισσα-σαμιώτισσα κλπ):
"Τα στοιχεία δείχνουν πως η Σάμος έχει πολλούς εμπρηστές όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχουν και υπότροποι. Δυστυχώς, πρόκειται για έλληνες πυρομανείς αφού ντόπιοι έχουν συλληφθεί και στο παρελθόν ως υπεύθυνοι για την πρόκληση πυρκαγιών.[...] Παρά τα όσα κατά καιρούς ακούγονται, τουλάχιστον στη διάρκεια της δικής μου θητείας δεν διαπιστώθηκε εμπλοκή οποιουδήποτε τούρκου ή άλλου αλλοδαπού σε υποθέσεις εμπρησμών στο νησί."
Κρίμα δεν είναι; Δυστυχώς, οι εμπρηστές είναι έλληνες και όχι τούρκοι. Γιατί, αυτό μας μάρανε! Ότι είναι από τους δικοί μας, και όχι από τους άλλοι [3]. Ή, μάλλον, όχι από τους Άλλοι. Τώρα, τι θ' απογίνουμε χωρίς βαρβάροι; Πώς γίναμε και ξεπέσαμε τόσο, πώς γίνεται να φταίμε εμείς; Αλλά πώς να κατηγορήσουμε τους αλλοδαποί, αφού όσες χιλιάδες δεν πνίγονται τους έχουμε μαντρωμένοι στο "κέντρο υποδοχής" (στρατόπεδο συγκέντρωσης [4]);Αλλά αφού μάθαμε ότι φταίμε εμείς, θα αποδώσουμε ευθύνες και οι ένοχοι θα σωφρονιστούν, ναι; Ε, λοιπόν, σε αυτόν τον βόθρο που λέγεται Σάμος και τα μεγαλοσόγια βάζουν τα παιδιά τους σε όλα τα μεγάλα κόμματα για να 'ναι πάντα στη μάσα, εκεί που ένας βουλευτής μπορεί να κατηγορείται για δολοφονία, αλλά να μην δεχτεί άρση ασυλίας και μετά να έχει το θράσος να κατεβαίνει και για δήμαρχος, όχι! Εκεί που το ΚΚΕ συμμαχεί με την εκκλησία για να "σπάσουν" την αποστολή φαρμάκων στην τότε εμπόλεμη Γιουγκοσλαβία και Ιράκ από αντιπολεμική κίνηση πολιτών, εκεί που ανθίζει ο σεξισμός [5] και η μισαλλοδοξία, εκεί που η ακροδεξιά προπαγάνδα γίνεται σε "φιλήσυχα" αθλητικά σωματεία, δεν γίνονται αυτά:
"Η πλέον καταστροφική από όλες, αυτή του 2000, οφείλεται σε σαμιώτη χασισοκαλλιεργητή που θέλησε να εξαφανίσει τα ίχνη του ώστε να αποφύγει τη σύλληψη! [...] Από την άλλη, διαπιστώνεται και ατιμωρησία: τώρα που μιλάμε, ακόμα εκκρεμεί δικαστικά ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές η δίκη νεαρού Σαμιώτη που κατηγορείται για διψήφιο αριθμό πυρκαγιών μέσα σε μόλις ένα καλοκαίρι, το 2003, στο Καρλόβασι"
Η δεκαετία 2000-2010 είναι τότε που προωθήθηκε η διαφημιστική-τουριστική καμπάνια "Σάμος, το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου". Μιλάμε για πρήξιμο, όχι αστεία [6]. Ε λοιπόν, το κάναν για να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους:

Σάμος, το πιο καμμένο νησί του Αιγαίου!


[1] http://evan5.blogspot.com/2008/01/blog-post_22.html
[2] http://epikoinonia-samou.blogspot.com/2010/08/2000-2010.html
[3] Στη Σαμιακή γραμματική η αιτιατική πληθυντικού έχει κατάληξη -οι όπως και η ονομαστική (οι άλλοι, των άλλων, τους άλλοι).
[4] Main Entry: concentration camp, Function: noun, Date: 1901
:
a camp where persons (as prisoners of war, political prisoners, or refugees) are detained or confined
http://www.merriam-webster.com/dictionary/concentration+camps
[5] Κατά λέξη παραδοσιακή σαμιώτικη παροιμία: "ψωλή στην αδερφή σου και μαχαίρι στον εχθρό σου", στα σαμιώτικα: "ψωλιή στ'ν αδρφήη σ' κ' μ'χιαίρ στ'ν εχθρόο σ" (αν είστε Σάμο ως φαντάρος, φοιτητής ή τουρίστας είναι απίθανο να το πουν μπροστά σας, αυτά κυκλοφορούν "μεταξύ μας").
[6] Για να 'μαστε ακριβοδίκαιοι, την πρώτη πενταετία 2000-2005 έπαιξε το πολύ πρήξιμο. Μετά λιγόστεψε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: