Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2010

Για την πυρκαγιά στο Μαραθόκαμπο Σάμου, 02/08/2010

Αναδημοσίευση γράμματος του εθελοντή πυροσβέστη Ν.Β. από τη Σάμο:

Για άλλη μια φορά η κρατική μηχανή απέδειξε ότι είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει μια πυρκαγιά. Στο μόνο που συνδράμει είναι στο να εκδηλωθεί, να εξαπλωθεί, και να καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά της. Όταν λέω ότι δε μπορεί να αντιμετωπίσει μια πυρκαγιά, εννοώ, ότι τα οχήματα της ΠΥ που έφτασαν στο συμβάν, όχι μόνο δεν επιχείρησαν, αλλά εμπόδισαν και την υποστήριξη νερού που έφτανε από εθελοντικά οχήματα σε άλλα εθελοντικά οχήματα, τα οποιά όταν επιχειρούσαν, εγκλοβίστηκαν στη φωτιά. Κατά την εξέλιξη του συμβάντος η ΠΥ δεν επιχείρησε πουθενά. Ή τουλάχιστον σε σημείο όπου θα μπορούσε να αποφευχθεί η εξάπλωσή της. Έκαναν «το χρέος» τους αφήνοντας 3 μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα σε ξενοδοχειακή μονάδα απ’ όπου δε πέρασε η φωτιά, και σε υπό κατασκευή κτίρια μεγαλοεπιχειρηματία της περιοχής. Ενώ έλεγαν στον υπόλοιπο κόσμο να κρατάνε κουβάδες με νερό για να προστατεύσουν τα σπίτια τους.

Το πρώτο εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα έφτασε στο συμβάν γύρω στις 14.30, ενώ επέστρεψε από άλλο σημείο του νησιού όπου είχε κληθεί να σβήσει φωτιά που δεν υπήρχε. (;) Όμως υπάρχει μαρτυρία ότι στις 12 το μεσημέρι υπήρχε φωτιά στο βουνό. Και ήταν εκεί περιπολικό της αστυνομίας. Ο φερόμενος εμπρηστής είναι πατέρας αστυνομικού οργάνου. Πώς γίνεται ενώ εκείνος γνώριζε για τη φωτιά, αφού ήταν στην περιοχή, να καθυστερήσει η ενημέρωση των αρμόδιων; Ο καθένας ας βάλει τη φαντασία του να δουλέψει.

Όταν λέω ότι εξαπλώθηκε το συμβάν, εννοώ, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχε κάνει τις απαιτούμενες εργασίες για να υπάρξει κατάσβεση, με αποτέλεσμα πολλές φορές να εγκλοβιστούν πυροσβέστες στη φωτιά, οι οποίοι για να σωθούν εγκατέλειπαν τις εγκαταστάσεις πυρόσβεσης οι οποίες καίγονταν.

Επίσης, η αστυνομία εμπόδισε κόσμο που θα έφερνε τροφοδοσία στους εξαντλημένους εθελοντές πυροσβέστες. (Οι κανονικοί πυροσβέστες είχαν τροφοδοσία). Πετρέλαιο για τον ανεφοδιασμό των αυτοκινήτων είχαμε μετά από προσωπική μου παρέμβαση στο βενζινοπώλη, με κίνδυνο τα έξοδα να τα πληρώσω από την τσέπη μου ή από το ταμείο των εθελοντών.

Και όταν λέω ότι κατέστρεψε τα πάντα, εννοώ, ότι ό,τι συνέβη σε αυτή την πυρκαγιά είναι η στείρα επανάληψη αυτών που συνέβησαν και στις προηγούμενες. Έτσι γεννιέται η «ελπίδα» ότι θα είναι και στις επόμενες. Και λέω ελπίδα, εννοώντας ότι είναι καλύτερο να πεθάνεις στην προσπάθεια να σώσεις από μια φωτιά τον τόπο όπου φύτρωσες και αγαπάς, παρα να ζεις με το φόβο ότι ένα όργανο της τάξης σαν το παραπάνω μπορεί να σου δώσει κλήση γιατί ξέχασες να βάλεις τη ζώνη ενώ οδηγούσες, ή γιατί ήπιες ένα ποτηράκι παραπάνω. Είναι άσχημο να ζεις με το φόβο του κρατικού ελέγχου, από την τροχαία μέχρι τη ΣΔΟΕ, και μάλιστα ενώ τέτοιοι μηχανισμοί μόνο προβλήματα δημιουργούν, και επανδρώνονται με όργανα σαν τον παραπάνω.

Είναι άσχημο να ζεις όταν ξέρεις ότι για τη πρόληψη πυρκαγιών θα καταγράφονται με κάμερες κινήσεις πολιτών στις παραλίες το βράδυ. Ή όταν η ΕΥΠ θα παρακολουθεί αντιεξουσιαστές ως πιθανούς εμπρηστές. Αφήνοντας στο απυρόβλητο τα αφεντικά τους, που είναι εμπνευστές όλου αυτού του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, οι οποίοι είναι οι πραγματικοί εμπρηστές. Όσο για τη δικαιοσύνη, οι υπεύθυνοι είναι ελεύθεροι. Οι υπόλοιποι στα γραφεία τους περιμένουν πότε θα «ξαναδράσουν». Οι εθελοντές μαζεύουν τα κομμάτια απ’τα αυτοκίνητά τους, τα κομμάτια της ψυχής τους που αφήσανε στον καμμένο τόπο και συνεχίζουν να δουλεύουν για να βγάλουν λεφτά για να πληρώσουν κι άλλους φόρους.

Ν.Β. εθελοντής πυροσβέστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: